Poliția Română a anunțat că a fost informată cu privire la noi metode de comitere a fraudelor în domeniul investițiilor, în care indivizii sau entitățile frauduloase promit potențialilor investitori oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.
Conform sesizărilor primite, persoanele vătămate ar fi fost atrase prin intermediul rețelelor de socializare de reclame ce promovau servicii de investiții financiare. Aceștia, pentru a câștiga încrederea victimelor, folosesc numele unor companii românești cunoscute sau creează conținut media fictiv, cum ar fi videofilmări cu personalități cunoscute ce fac reclamă acestor scheme frauduloase. Ulterior, persoanele interesate sunt redirecționate către pagini web unde li se cer datele de contact. În continuare, acestea sunt contactate telefonic de către indivizi necunoscuți, care folosesc numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie.
După discuții repetate, autorii reușesc să convingă victimele să "investească" inițial sume mici, de obicei 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiții online special create în acest scop. În multe cazuri, sub pretextul acordării de suport tehnic, atacatorii conving victimele să instaleze pe dispozitivele lor aplicații de control de la distanță, obținând astfel control total asupra acestor dispozitive.
Prin controlul dispozitivelor victimelor, autorii câștigă acces și la aplicațiile bancare ale acestora, transferând fonduri către alte conturi sau convertindu-le în criptomonede. În unele situații, chiar dacă victimele nu au fonduri disponibile, atacatorii contractează credite online în numele acestora, sustrăgând sumele respective folosind metoda menționată anterior. Victimele pierd astfel bani și, în majoritatea cazurilor, economiile de o viață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu