În urma introducerii impozitării pe bacșiș în România, inițiată de Executiv acum un an, se pare că rezultatele nu sunt în conformitate cu estimările. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la începutul anului 2023 până în luna noiembrie, statul a colectat doar 26 de milioane de lei prin intermediul noii impozitări pe bacșiș.
Impozitarea bacșișului a fost stabilită la 10% din suma încasată de restaurante sau baruri, și, deși se estimase că această măsură va aduce la bugetul de stat 95 de milioane de lei într-un an, cifra reală este mult sub așteptări.
În primele șase luni ale anului 2023, statul a colectat doar 6 milioane de lei, iar jumătate din această sumă provenea de la impozitele plătite de restaurantele și barurile din București. Cele mai mici taxe au fost încasate de unitățile HoReCa din județele Vaslui, Sălaj și Tulcea.
Impozitarea bacșișului a impus firmele să facă modificări majore la bonurile fiscale, evidențiind distinct pe bon sau pe notă de plată suma destinată bacșișului. Suma colectată ca urmare a introducerii acestei taxe este considerată venit cu reținere la sursă și este distribuită atât spre angajator cât și spre angajați.
Cu toate acestea, majoritatea restaurantelor și a barurilor încă nu au făcut modificările necesare pentru a achita aceste sume, în special în cazul în care bacșișul este plătit cash. Legea prevedea amenzi contravenționale între 2.000 și 4.000 de lei pentru nerespectarea acestor reguli, dar aceste sancțiuni nu au fost aplicate pe scară largă.
Introducerea impozitării pe bacșiș a fost o decizie controversată, iar unele voci din cadrul guvernului exprimaseră rezerve față de această măsură. Premierul de la acel moment, Florin Cîțu, a afirmat că este de acord cu transparentizarea bacșișului, dar are rezerve privind impozitarea acestuia, deoarece impactul direct și indirect al taxelor trebuie luat în considerare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu